A nevelési oktatási intézményekben a fenntartó vagy az általa működtetett főzőkonyha vagy közbeszerzési eljárás alapján megbízott közétkeztető szervezeten keresztül biztosítja a gyermekek, tanulók rendszeres, a gyermekétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletnek megfelelő étrend alapján történő étkeztetését. A KRÉTA-rendszer e-Ügyintézési moduljában az intézményi alkalmazottak részére és egyéb pl. sportolók számára is lehetőség van étkezési kategóriák beállítására:
Az egyes étkezési kategóriákon belül az adott diéta típusát legördülő menüből választjuk ki. Az intézményben beállított étkezési kategóriákhoz a normál diéta az alapbeállítás és ezekhez vehető(k) fel a további diéta típus(ok):
- Natív cukormentes
- Diabetikus
- Gluténmentes
- Glutén-tejmentes
- Gluténmentes Diabetikus
- Glutén-, tej- és olajosmagmentes
- Laktózmentes
- Latóz-, mogyorómentes
- Olajosmagmentes
- Sertéshúsmentes
- Szójamentes
- Tartósítószer-, tej-, fahéjmentes
- Tej-, kakaó- és szójamentes
- Tejmentes Diabetikus
- Tej- és halmentes
- Tej- és szójamentes
- Tej- és tojásmentes
- Tej-, tojás- és szójamentes
- Tej-, szója-, marha-, olajosmag és citrusmentes
- Tej-, tojás-, szója-, csirke-, marha- és paradicsommentes
- Tej-, olajosmagmentes
- Tojásmentes
- Tojás-, szója-, halmentes
A felvett diéta típus(ok) a Választható diéták listájában a sor végén található kuka-ikonra kattintva törölhető(k):
A rögzített diéta típusokhoz tudjuk ezt követően dokumentum csatolással az adott hetekhez feltölteni a heti menüket étkezési kategóriánként. A hetek között egyesével tudunk vissza lapozni az -gombra kattintva illetve előre lapozni a - gombra kattintva. Hosszabb időtávra eltávolodva az aktuális héttől az - gombra kattintva tudunk visszanavigálni. A menüfájlok feltöltését az - gombra kattintva indíthatjuk el. A feltöltött menüfájlokat a nevük végénél található kuka-ikonra kattintva tudjuk eltávolítani, ezt követően újra az - gomb jelenik meg az adott cellában: